IoT i 2023

24. Aug

Tilkoblede enheter og smarte systemer

Vi så det med datamaskinen og mobilen. Deretter med bilen, kjøleskapet og TV-en. Nå er det anslått at hele 43 milliarder enheter vil kunne kobles til nettet i 2023. Det kan bety store muligheter, men det er også en rekke behov bransjen må imøtekomme. 

IoT står for Internet-of-Things, og referer til enheter som kan kommunisere og dele data uten menneskelig inngripen. Nettverkene kan være både trådløse og kablede, og bruker ulike teknologier for å koble seg til enheter og sende data, deriblant Wifi, Bluetooth, ZigBee og 5G.  

Når vi snakker om IoT snakker vi ofte om smarte hjem og byer, industrimaskiner og medisinsk utstyr. Teknologien skaper muligheter, men gjør også livene våre mer behagelige; kaffen kan være klar i det du står opp om morgenen og middagen ferdig oppvarmet når du kommer hjem fra jobb. Teknologien skaper også muligheter for industri og næringsliv, blant annen innen automatisering, overvåkning og analyse av data, effektivisering av prosesser, kostnadseffektivisering og klimatiltak. Potensialet som ligger i IoT kan derfor forandre måten vi jobber og lever på:

  • Effektivisering av arbeidsprosesser: Ved å bruke IoT-enheter for overvåkning og automatisering, kan bedrifter og organisasjoner øke effektiviteten og redusere kostnader.
  • Bedre beslutningsgrunnlag: IoT gir store mengder data som kan brukes til å analysere trender, mønstre og adferd. Denne informasjonen er gull for bedrifter som ønsker å forbedre produktene og tjenestene sine.
  • Bedre sikkerhet: IoT-enheter kan brukes til å overvåke og beskytte både mennesker og eiendommer. IoT-nettverk medfører likevel utfordringer med cybersikkerhet.
  • Bedre helse og velvære: IoT-enheter har potensialet til å overvåke hvordan vi har det, og kan forbedre både diagnostisering og behandlingen av sykdommer og tilstander.
  • Bærekraft: Teknologien kan bidra til å redusere avfallsmengde og energiforbruk innen en rekke industri -og samfunnsområder, blant annet gjennom bruk av sensorer.

Så vi vet at IoT-teknologien skaper store muligheter, men hva er det som blir viktig i tiden som kommer for å hjelpe oss å utnytte dette potensialet? 

 

5G

Selv om flere enheter allerede er tilkoblet, er de begrenset av nettverket de bruker. I større byer overbelastes nettet på travle tidspunkt på dagen og flere opplever tap av hastighet. Med 5G-nettet vil enda flere batteridrevne enheter kunne kobles på og holde seg aktive over lenger tid. Det er fordi dette femte generasjons nettverket har lavere latenstid, høyere båndbredde og bedre sikkerhetsfunksjoner.

 

eSIM

eSIM er et innebygget SIM-kort og gjør mobilen tryggere ved å fjerne risikoen for tyveri av det fysiske SIM-kortet. Produksjonen av telefonen blir også billigere fordi produsentene ikke lenger trenger å lage SIM-kortluke. 

 

Edge Computing

Gjennom «databehandling på kanten» kan vi behandle dataen som kommer fra de tilkoblede enhetene, nærmere kilden. Dette gjør at vi får en raskere respons og bruker ressursene enda mer effektivt.  

 

Sikkerhet og brukervennlighet

Når vi gir tingene digitale muligheter gjør vi livene våre enklere. Samtidig risikerer vi å gi fra oss mye sensitiv data som kan være verdifull for aktører med skumle intensjoner; når vi fjernstyrer temperaturen hjemme deler vi informasjon om når vi er bortreist, og når vi gir betalingsinformasjon til smart TV-en kan potensielt hackere få tilgang til kontoene våre. Når antall tilkoblede enheter øker, øker dermed også risikofaktorene.

Sikring av både nettverket og enhetene blir desto viktig. Teknologien må være intuitiv og forståelig slik at brukerne evner å sikre sine egne enheter. Fremover må også flere aktører utforske innbakt cybersikkerhet, altså implementere sikkerhetsmekanismer i selve produktdesignet. Det vil ikke bare være fokus på sikring av enhetene, men også nettverkene de er tilkoblet. Til nå har MNO -eller MVNO-nettverk vært mye brukt. Mangel på sentralisert styring og begrensninger på bakgrunn av fragmenterte nettverk har dog vært kjente utfordringer. ENO, Enterprise Network Operations, er private nettverk som derimot gir bedriftene større kontroll over egen cybersikkerhet og styrker deres digitale verdier.

 

IoT-teknologi har allerede hatt stor innvirkning på samfunnet vårt og det er ingen tegn på at utviklingen kommer til å stoppe. Kompetanse blir derfor avgjørende. Det stiller krav til kompetanseheving hos leverandørene og produsentene som allerede jobber innenfor disse tjenesteområdene, i tillegg til å skaffe nye ressurser og kunnskap inn i bransjen.

 

Er du nysgjerrig på dine karrieremuligheter innen IoT? Les mer her.

Toptemp Network nina.trulsson@toptemp.no