NO

TIPS OG RÅD TIL JOBBJAKTEN

TING Å HUSKE PÅ NÅR DU SKAL BYTTE JOBB

Ønsker du en forandring, men er usikker på hva riktig steg videre er? For hva er det egentlig som er riktig jobb for deg? Hvilken arbeidsplass passer du inn hos? Og hvordan kan du komme deg dit?

Det er ikke alltid nok med en god CV, en skreddersydd søknad og et godt intervju for å lande drømmejobben. I forkant av en jobbsøkerprosess finnes det andre steg man bør jobbe seg gjennom.

Her er våre beste tips til din jobbjakt-strategi.

536x460 People2
536x460 Office3

1. Behovsanalyse


For å finne hva riktig jobb for deg, må du bli godt kjent med deg selv. Du kan ha mål og ambisjoner om hvor du vil ta karrieren, men er hva er faktisk viktig for deg i en jobb? Trenger du muligheten for hjemmekontor, eller er en fleksibel arbeidshverdag viktigere? Står lønn øverst på lista, eller er andre faktorer mer avgjørende? Fungerer du best i et hektisk eller rolig arbeidsmiljø?

Når du vet hvem du er og hva som fungerer best for deg, er det lettere å finne arbeidsplassen og jobben som kan tilby dette. Les mer om hvordan du kan bruke behovsanalyse til å finne riktig jobb her. 

2. Nå-situasjon


Før du aktivt går i gang med søket etter riktig stilling, bør du gjøre en grundig vurdering av dagens situasjon. Er du sikker på at du vil bytte jobb? Hva er det du egentlig har lyst til å gjøre?
Hva brenner du for? Hva interesserer og engasjerer deg? Er dette mulig å oppnå på arbeidsplassen du har i dag? Svarene kan gi deg en formening om hvilken retning du bør undersøke nærmere.

 Vi kan ikke understreke nok hvor viktig det er at du trives personlig. For trives du med det du gjør, blir du fort også god på det du jobber med. Se derfor på hvilke egenskaper du har og hvordan disse kan brukes. Velger du en jobb der du får bruke dine beste egenskaper hver dag, er vi ganske sikker på at du vil trives.

3. Hvordan bytte jobb?


Når du har sett grundig på hva som er viktig for deg og hvem du er, i tillegg til å kaste et ærlig blikk på nåsituasjonen, starter jakten. Vi anbefaler at du utforsker hele jobbmarkedet. Finn.no og NAV har mange utlyste stillinger, men ikke alle. Hos rekrutterings -og bemanningsbyråer finner du også en rekke muligheter. Se direkte på nettsidene til firmaer du tror passer for deg og forhør deg i eget nettverk.

Det kan også finnes muligheter i stillinger som enda ikke er utlyst. Ta opp telefonen, og ring rundt til bedrifter eller rekrutteringsbyråer. På denne måten skaper du ikke bare nettverk, men du kan få nyss om muligheter du ikke hadde funnet med et Google-søk.

I bunn og grunn handler det om noe så enkelt som å være proaktiv. Ikke vent på sjansen, ta sjansen før den går fra deg!

4. Hvilke krav må du oppfylle?


Du har funnet en interessant stilling og leser med fryd gjennom teksten, før du kommer til kvalifikasjonene. Der kan det være lett å bli usikker. Er det vits å søke om du ikke oppfyller alle kriteriene? Svaret er enkelt: JA!

Selv om du ikke oppfyller alle kravene, kan det være andre kvaliteter du har som veier opp. Det viktige er å finne din unike innsalgsvinkel og fremsnakke deg selv. Snakk om hva du kan bidra med, hva dine styrker er og hvordan du kan konvertere dette til verdier for bedriften.

Kan du tilføre noe de kanskje ikke hadde tenkt på? Har du et fortrinn de andre søkerne ikke har? Hvis svaret er ja, er det viktig at du kan underbygge påstanden med konkrete eksempler. Fortell gjerne om hva du har utrettet, hvilket ansvarsområder du har hatt eller annet som er relevant for stillingen.

 

536x460 Office20
536x460 People9
536x460 Office5
536x460 Office13

5. Bakgrunnssjekk på sosiale medier


Et steg i jobbsøkerprosessen som man ofte glemmer, er å sjekke egne digitale fotspor. Undersøkelser viser at man i flere ansettelsesprosesser har gått bort fra å gi et jobbtilbud til en kandidat grunnet undersøkelsesfunn fra sosiale medier.

Derfor bør du se gjennom og rydde opp i innlegg du har delt og bilder du har lagt ut, men også kommentarer du kanskje har lagt igjen i ulike kommentarfelt.

Google it
Ved å google ditt eget navn vil du selv få se det en arbeidsgiver eller rekrutterer ser, når de googler deg. Her kan man finne Facebook-innlegg, kommentarer eller egne foretak. Noen sliter også med gamle foretak liggende på eget navn. Dette kan være problematisk for en eventuell arbeidsgiver og lurt å rydde opp i.


Åpen eller lukket profil?
Å sjekke personverninnstillingene på de ulike kontoene dine kan være lurt i forbindelse med en jobbsøkerprosess. Du kan hindre innsyn i det du anser som din private sfære, men du kan også hindre eventuelle falske profiler som stjeler informasjonen din og skaper trøbbel for deg i en senere prosess.


Skap et riktig bilde av deg selv
Ved å skape en positiv tilstedeværelse på nett kan du bidra til å skape et godt førsteinntrykk hos en potensiell arbeidsgiver. Vi råder ingen til å opptre usant eller fremstå som en annen enn den de er. Likevel er det kanskje ikke den mest private versjonen av deg selv som skal møte opp i et potensielt intervju, ei heller på nett under jobbjakten. Skap et riktig bilde av deg selv gjennom å fjerne bilder som ikke er i tråd med hvem du vil fremstå som i en jobbsetting, del innhold av positive interesser og være bevisst på egen online-aktivitet.

Med jobbjakt-strategien på plass, er du klar for å angripe arbeidsmarkedet!

Mer for deg som er på jobbjakt

7 steg til drømmejobben

Som nyutdannet eller helt i starten av karrieren, er du kanskje usikker på hvordan du skal klatre den berømte karrierestigen. Kanskje har du allerede tanker om hvor du vil og hva du skal, eller kanskje tenker du at veien blir litt til mens du går. Uansett kan det være greit å være bevisst på hva du bør gjøre for å sikre drømmejobben litt lenger...

Les mer

7 tips til videosøknaden

Fra tid til annen mottar vi videosøknader fra våre kandidater, hvilket vi synes er veldig gøy. Men; å sende inn videosøknad fordrer at du behersker formatet og evner å vekke nysgjerrigheten på riktig måte.

Er du typen som liker å stå foran kamera og prate til mange mennesker? Er du generelt bekvem med oppmerksomhet? Da har du et klart fortrinn...

Les mer

Fremtidens jobber

For bare få år siden var både smarttelefoner, sosiale medier, performance managers og cyberagenter ganske gresk for de fleste av oss. I dag er de en del av hverdagen. 

Det grønne arbeidsskiftet

Verden er i konstant endring og kommer ikke til å slutte å bevege seg; på samme måte som karriereveiene våre stadig endres. Ifølge World Economic...

Les mer