NO

GJØR ET GODT INTERVJU

HVORDAN MESTRER DU JOBBINTERVJUET?


Å føle seg trygg og mestre jobbintervjuet kan være en krevende sak for mange. Det kan være nervepirrende å skulle presentere seg selv, svare godt på en rekke vanskelige og utfordrende spørsmål, og samtidig gjøre et godt førsteinntrykk. Med noen forberedelser kan du derimot føle deg tryggere, både i deg selv og i svarene dine.

Her er våre 7 beste tips for hvordan du kan mestre jobbintervjuet.

536x460 Office14
536x460 Office10

1. Pass på tiden


Kanskje så elementært at det virker unødvendig å nevne. Likevel er det mange som kommer for sent til jobbintervjuet. Dette kan skape et mindre positivt bilde av deg hos arbeidsgiveren. Vårt tips? Vær sikker på hvor intervjuet skal skje og reiseveien dit. Planlegg for å være for tidlig ute, og vent heller i nærheten dersom du er alt for tidlig ute. Det er aldri gøy å ankomme et jobbintervju i hui og hast og stress.

2. Vis ditt beste jeg


Vi ønsker alltid å få en følelse av hvem du er som person. Det betyr likevel ikke at joggedressen er rett antrekk for intervjuet, selv om du kjenner deg best i denne. Vårt tips? Gjør litt research på forhånd for å få et bilde av hva kleskoden er i bedriften. Kanskje du får et inntrykk av dette gjennom bilder på nettsiden? Følg kleskoden til bedriften, uten å gjemme hvem du er.

3. Holdning


Det er ikke bare klærne dine som kommuniserer noe om hvem du er. Måten du sitter, ansiktsuttrykket ditt og kroppsspråket er alle med på å gi et samlet inntrykk av deg. Vårt tips? Pass på at du sitter oppreist eller fremoverlent for å vise interesse. Alle ønsker en løsningsorientert og positiv arbeidstaker, og en ydmyk holdning gir alltid et godt inntrykk. Du trenger ikke å kunne alt, men du må være villig til å lære. Evner du å være selvreflektert nok til å skryte litt av deg selv, samtidig som du erkjenner eget forbedringspotensial? Ja, da kommer du lang vei.

4. Følg med


Vær en aktiv lytter og still gjerne oppfølgingsspørsmål, men ikke avbryt intervjueren. Vær også forberedt på å bli stilt oppfølgingsspørsmål selv. Vårt tips? Forbered eksempler på egne kvaliteter du ønsker å fremheve under intervjuet. Hvis du påstår å være løsningsorientert; når har du utvist denne egenskapen og hvordan gikk det?

5. Still spørsmål


For å virkelig kommunisere en interesse i stillingen bør du stille spørsmål. Ethvert intervju avsluttes som regel med «Har du noen spørsmål til oss?». Vårt tips? Lag en god liste over ting du lurer på angående stillingen, arbeidsplassen eller arbeidsmiljøet, slik at du er sikker på å kunne sitte igjen med et spørsmål som ikke har blitt diskutert tidligere. Husk at det er du som skal bytte jobb. Jo mer du vet om jobben, desto sikrere kan arbeidsgiveren også være på at du har tatt riktig valg og vil forbli i bedriften.

6. Tenk over det du deler


Dersom du allerede er i en jobb, er det vanlig å måtte svare på hvorfor du ønsker en forandring. Vårt tips? Pass på at du ikke snakker ned tidligere arbeidsgiver og forbered et godt svar i forkant. Kanskje du ikke kan nå karrieremålene dine på din nåværende arbeidsplass?

Det gjelder å være varsom på det du deler på flere områder. Du kan gi uttrykk for å være interessert i stillingen, uten å si at du gjør hva som helst eller godtar en hvilken som helst lønn.

536x460 People1
536x460 Office13

7. Vær forberedt


En av de største nerveutløserne i et intervju er som regel: Tenk hvis jeg ikke kommer på noen gode svar?  Vårt tips? Undersøk bedriften, og reflekter rundt hvem du er og hva du kan bidra med. Dette arbeidet i forkant vil gjøre det lettere å komme med reflekterte og gode svar i øyeblikket. Det er lov å ta seg tid til å tenke - det er faktisk bare positivt og viser at du ikke kommer med innøvde svar. Samtidig fremstår du ærlig, hvilket det er viktig at du er.

Noen ganger er føles det likevel bra å kunne øve litt i forkant. Derfor har vi samlet 30 spørsmål du kan få på jobbintervju: 


 1. Kan du fortelle litt om deg, hvem du er og hva du liker å gjøre på fritiden?

 2. Hvordan tror du vennene dine vil beskrive deg?

 3. Hva vil du si dine sterke sider er? Har du et eksempel på en gang du har utvist disse?

 4. Hva mener er du mest stolt av å ha oppnådd?

 5. Hva motiverer deg?

 6. Hva demotiverer deg?

 7. Har du noen mål i livet?

 8. Hva betyr suksess for deg?

 9. Hvilken rolle tar du i en konfliktsituasjon? Har du et eksempel på dette?

 10. Hvilken rolle tar du i et team? Har du et eksempel på en gang du tok denne rollen og hvordan det fungerte?

 11. Hvordan håndterer du stress?

 12. I hvilke situasjoner føler du deg usikker?

 13. Kan du fortelle litt om utdannelsen din? Hvorfor du valgte den retningen du gjorde og hvordan du har brukt utdannelsen din i etterkant?

 14. Hva lærte du på skolen og hvordan føler du studiene har forberedt deg på arbeidslivet?

 15. Hvordan tar du til deg lærdom?

 16. Kan du fortelle litt om arbeidserfaringene dine?

 17. Hvorfor søkte du på denne jobben?

 18. Hvorfor ønsker å du å slutte i nåværende jobb?

 19. Hva var det i stillingsutlysningen som motiverte deg?

 20. Hva vet du om oss?

 21. Hvordan kan du bidra hos oss?

 22. Hva tror du vil bli den største utfordringen ved denne stillingen?

 23. Hvilke egenskaper mener du blir viktig i denne stillingen?

 24. Hva mener du gjør deg kvalifisert til jobben?

 25. Hva forventer du av en sjef?

 26. Hva vil din tidligere sjef si om deg?

 27. Hva vil dine tidligere kolleger si om deg?

 28. Trives du best med å jobbe selvstendig eller i et team?

 29. Hva forventer du i lønn?

 30. Hva slags arbeidsmiljø trives du med?Mer for deg som er på jobbjakt

7 steg til drømmejobben

Som nyutdannet eller helt i starten av karrieren, er du kanskje usikker på hvordan du skal klatre den berømte karrierestigen. Kanskje har du allerede tanker om hvor du vil og hva du skal, eller kanskje tenker du at veien blir litt til mens du går. Uansett kan det være greit å være bevisst på hva du bør gjøre for å sikre drømmejobben litt lenger...

Les mer

7 tips til videosøknaden

Fra tid til annen mottar vi videosøknader fra våre kandidater, hvilket vi synes er veldig gøy. Men; å sende inn videosøknad fordrer at du behersker formatet og evner å vekke nysgjerrigheten på riktig måte.

Er du typen som liker å stå foran kamera og prate til mange mennesker? Er du generelt bekvem med oppmerksomhet? Da har du et klart fortrinn...

Les mer

Fremtidens jobber

For bare få år siden var både smarttelefoner, sosiale medier, performance managers og cyberagenter ganske gresk for de fleste av oss. I dag er de en del av hverdagen. 

Det grønne arbeidsskiftet

Verden er i konstant endring og kommer ikke til å slutte å bevege seg; på samme måte som karriereveiene våre stadig endres. Ifølge World Economic...

Les mer