NO

SO ME, SO YOU?

Bakgrunnssjekk på sosiale medier? 

Det er ingen tvil om at sosiale medier har stor påvirkningskraft. Ikke bare i det daglige, men også når du skal søke jobb. Undersøkelser viser at man i flere ansettelsesprosesser har gått bort fra å gi et jobbtilbud til en kandidat grunnet undersøkelsesfunn fra sosiale mediekanaler. 

Guro1-901122240

Hvorfor er SoMe så viktig for arbeidsgivere?

Det er ingen tvil om at sosiale medier har stor påvirkningskraft.

Hvordan du fremstår på sosiale medier er noe vi tar med oss i den helhetlige vurderingen av deg som jobbsøker, og det bør du tenke på før du søker på en stilling, sier rekrutteringsrådgiver Guro Frantzen i Toptemp.

– Når vi kommer over en aktuell kandidat, foretar vi en grundig bakgrunnssjekk og som en del av dette gjør vi Google og Facebook-søk.

På Google sjekker Guro både «bilder» og «alle søk». Her kan man blant annet finne ut om jobbsøkeren har egne foretak, noe som for enkelte kunder kan være problematisk, spesielt om man for eksempel driver enkeltmannsforetak av konkurrerende sort. Mange sliter i tillegg med gamle foretak som ikke er i bruk, og de bør man i  så fall rydde opp i. 

Noe man bør tenke ekstra nøye over er hvordan man kommuniserer med andre på nett, det være seg i kommentarfelt, i personlige statuser, eller i interesseforum. Vi interagerer med TV-kanaler, diskuterer kundeservice-problemstillinger åpenlyst og interagerer med fremmede i stadig større grad. Om du til stadighet hiver deg inn i debatter kan det gi et bilde av deg som en engasjert og samfunnsorientert person. Men om kommentarene dine bærer preg av å være nedlatende, utviser hersketeknikk eller lignende, vil det kunne gi et mer negativt bilde av deg som person.

- Noen aktiviteter hever umiddelbart et rødt flagg, som for eksempel rasistiske kommentarer, seksuelt implisitte bilder, og selvfølgelig illegale aktiviteter, sier Guro. - Vi sjekker dessuten tilhørighet til eller om man har en aktiv rolle i ekstreme miljøer. Det er viktig for oss at kandidaten har et godt menneskesyn og synlig seriøsitet.

Bilder er også med på å danne et totalbilde. Man ansetter ikke etter utseende, men heller etter handling. Er man i jobbsøkemodus, eller også på generell basis, bør man være klar over hva som er tilgjengelig for offentligheten. Det er rett og slett bedre å ha fest bilder kun synlig for venner eller lagret i et fotoalbum.

I fremtiden vil vi nok også se mer av ansiktsgjenkjennelse fra bilder og videoer på nett, slik at nettbots faktisk kan fange opp at du var med i en demonstrasjon for 15 år siden via en gammel videolink som er offentlig på nett.

Vi går fra en web der man før opplevde full anonymitet, til et sted hvor alle bevegelser og aktiviteter spores. Derfor er det ekstra viktig i tiden fremover å være bevisst dine nettavtrykk. Ikke minst når det kommer til jobbsøk.

Så hva bør du gjøre?

Les mer Lukk

HER ER GUROs 5 HOTTESTE TIPS:

 

1) GOOGLE IT.

Finn ut hva som kommer opp når du gjør et søk på ditt eget navn. Scroll gjennom hva som dukker opp på Google, og hva du selv har lagt ut på Facebook. Er det noe der du kan ta bort, som kanskje ikke lenger representerer deg på riktig måte?

Flagg heller ikke kontroversielle meninger, da kan du fort fremstå som en vanskelig og argumenterende person med et annet verdisett enn din fremtidige arbeidsgiver. Så fremt du ikke stiller som forsvarsadvokat, så kan dine sterke meninger oppleves avskrekkende for oppdragsgiver.

2) I WOULD LIKE MY PRIVACY, THANKS.

Sjekk private innstillinger på dine sosiale mediekontoer jevnlig, slik at du forhindrer unødig innsyn eller at noen stjeler din private informasjon. Fake profiler kan på senere tidspunkt skape problemer for deg i tilfeller der en fremtidig arbeidsgiver googler og får opp en falsk profil med ditt bilde og/eller din private info, som da kan gi et feil bilde av deg.

3) RECREATE YOURSELF.

Skap en positiv online tilstedeværelse – fjern «gammel moro» og diskuter på de rette forumer på en positiv og konstruktiv måte. Fjern eventuelle tagger av deg i gamle bilder eller gi beskjed om at folk ikke skal tagge deg. Tag heller selv om du vil ha bildet på din egen profil. Om du er tagget i et album, der vedkommende som tagget har en åpen profil, er ditt bilde synlig for alle. Det vil si alle, inkludert din fremtidige arbeidsgiver.

4) SAIL AWAY WITH ME, HONEY!

Vis gjerne verden hvilke interesser du har. Liker du seiling, så legg gjerne ut seilbilder. Spiller du tennis, så klask opp et bilde der du står med racketen i hånda. Sunne interesser er bra og teller absolutt positivt som en del av ditt totalbilde.

Om du også klarer å vise frem relevante interesser knyttet opp mot stillingen er det et stort pluss. Søker du for eksempel jobb som kokk, er det topp om du har noen kulinariske bilder linket opp mot dine sosiale mediekanaler. Det viser både lidenskap og engasjement!

5) DON’T BE A FAKE.

Selv om du velger å gjøre noen tilpasninger betyr ikke det at du skal fremstå som en helt annen person. Vi oppfordrer på ingen måte å lyve, men å vektlegge dine beste sider. Selv om vi absolutt støtter oppunder en god fest, kan mange fyllebilder gi et galt bilde. Don’t you dear Face it, Snap it!

Les mer fra jobbguiden

Hvordan skrive en god CV?

Det finnes ingen fasit på hvordan en CV skal se ut, men man bør likevel påse at man har med de mest essensielle elementene, som arbeidserfaring, utdannelse og personlig informasjon. Samtidig er det viktig å fremheve de små detaljene, som gjør at nettopp din CV skiller seg ut i søknadsbunken.

Les mer

Intervjuspørsmål du kan forberede deg med

Skal du i jobbintervju, got the shakes og lurer på hva i all verden du kan få spørsmål om? Vi har samlet et knippe vanlige spørsmål til deg, så du kan gjøre deg opp noen tanker og refleksjoner i forkant av intervjuet.

Les mer

Jobbintervjuet

Du har garantert kjent på den kriblende følelsen før du skal inn i et jobbintervju. Med nerver i spenn og iver i panna funderer du kanskje på hvordan du skal opptre i intervjuet.

Les mer

Slik skriver du en bra søknad!

Du har skrevet og sendt ut en rekke søknadsbrev. Du har adressert kvalifikasjoner, skrevet om dine styrker og fremhevet din faglige kompetanse. Du har lesbar font og fet overskrift. Det burde være en smal sak å komme seg til intervju, tenker du. Men likevel kommer avslagene på løpende bånd.

Les mer

Bakgrunnssjekk på sosiale medier?

Ikke glem å sjekk ut ditt digitale fotavtrykk før du trykker "send" på søknadsknappen. Alle seriøse arbeidsgivere "googler" deg. Les Guro's fem hotte tips til hvordan du bør opptre på sosiale medier.

Les mer

Hvordan lande drømmejobben!

Har du noen gang fundert på om du kanskje ikke er på helt riktig hylle i livet? Da er det kanskje på tide å bytte jobb! Vi gir deg gode tips og råd.

Les mer