NO

"FORTELL OM DEG SELV"

10. Aug

Det fryktede intervjuspørsmålet alle kan svaret på, men som ingen vil bli spurt. Hva svarer du egentlig?

Hårene på armen reiser seg. Du blir kanskje usikker på hva du skal svare og hva som forventes av din respons til spørsmålet. Hvorfor er det egentlig slik? Ingen kjenner deg vel bedre enn deg selv?

- Å snakke om seg selv i en intervjusetting kan føles utfordrende fordi det er et veldig åpent spørsmål, og det kan være vanskelig å vite hvilken ende man skal starte i, forklarer senior rådgiver Pernille Christensen i Toptemp.

- Men senk skuldrene og ikke overkompliser det, fortsetter Pernille. Tenk på spørsmålet som en fin inngang for intervjuet; en såkalt icebreaker før intervjuet kommer ordentlig i gang. - For min del er det alltid spennende å se hvordan kandidatene velger å fortelle om seg selv, hvor detaljerte og konkrete de er, og ikke minst få et bilde av hvordan de prioriterer tidsbruk, sier hun.

Nøkkelen til et godt svar

Det finnes mange måter å bygge opp et godt svar på. Det viktigste er dog at du setter av tid i forkant av et intervju og tenker gjennom hvordan du selv vil bygge opp svaret og hva du ønsker å fremheve. Én effektiv måte kan være å svare etter denne modellen;

Nåtid. Fortell om din nåværende rolle, hva du gjør i jobben og hva du har oppnådd av resultater.

Fortid. Fortell hvordan du kom dit du er i dag og trekk frem relevant erfaring/utdanning, samt gjerne relevante caser som kan være en fordel i jobben du søker.

Fremtid. Fortell hva du ser for deg fremover, hvorfor du er interessert i jobben, og ikke minst; hvorfor akkurat DU passer så godt til den!

Skriv ned svaret ditt, reflekter og få en fin driv i svaret. Men sørg for at du konsentrerer deg om hovedlinjene slik at svaret kommer naturlig, og ikke som en innøvd tale.

Skreddersy svaret til bedriften

Gjør på forhånd research om selskapet du søker jobb i. Les nøye gjennom jobbeskrivelsen, les deg opp om bedrift og kultur og knytt dette opp mot egne erfaringer. Evner du å få til dette, viser du at du er genuint interessert og er villig til å jobbe hardt for å nå målene dine.

Om du ikke har erfaring med produktet eller den tjenesten du søker om jobb til, er det nyttig å dra frem tidligere erfaringer på andre områder. Om du for eksempel hadde samme utfordringen da du søkte din tidligere jobb, så fortell om det - og dra frem din evne til å tilegne deg informasjon og lærdom om produktet/tjenesten.   

Om du vet at bedriften er opptatt av kultur, så inkluder gjerne kultur i svaret ditt. Dersom de selv kaller seg en tech-bedrift, så trekk frem at du er teknisk interessert. Om du evner å identifisere bedriftens verdier opp mot egne verdier, gir dette en god indikasjon på at du kan være rett person for jobben.

Den gode samtalen

Et intervju skal ikke oppleves som et avhør, men som en god samtale mellom to parter. Bruk gjerne humor og snakk med engasjement og innlevelse - på en troverdig og profesjonell måte.

Har du vært brennende opptatt av yrket ditt fra du var liten? Herlig! Fortell gjerne! Med svaret ditt har du rett og slett en gyllen mulighet til å skille deg ut i mengden.

- Sørg likevel for at du ikke blir for detaljorientert eller at du snakker deg bort, skyter Pernille inn. Du trenger ikke ramse opp hver eneste detalj fra CV’en, men trekk frem hovedlinjene. Husk at svaret på spørsmålet vil gi et inntrykk av hvordan du kommuniserer og uttrykker deg.

Det er også lurt å følge med på og lese hvordan den som rekrutterer responderer. Om hun eller han ser ut til å kjede seg er det kanskje på tide å runde av svaret. Tenk på svaret ditt som en teaser til mysteriet deg! Vekk nysgjerrigheten deres, og gi gjerne sjanser til å stille oppfølgingsspørsmål.

- Kort fortalt finnes det ingen fasit, men det er noe av det jeg liker best ved dette spørsmålet, sier Pernille. Med dette spørsmålet står kandidaten fritt til å styre samtalen, og velger selv fokus. - Jeg opplever at kandidatene ofte blir tryggere på resten av samtalen, samt at det gir meg et godt grunnlag for å forme resten av samtalen, avslutter hun.

Pernilles topp 5 tips til intervjuet:

- Senk skuldrene og vær deg selv.

- Still forberedt. Gjør research, reflekter, gå i deg selv og tenk gjennom spørsmål på forhånd.

- Vær positiv. Smil, ikke snakk nedlatende om tidligere arbeidsgiver.

- Tro på deg selv.

- Sjarmer dem i senk! #verdensbesteførsteinntrykk

Og du? Husk at alt vi vil, er å bli bedre kjent med deg!

 

På jobbjakt?

Sjekk våre ledige stillinger her

Toptemp web@toptemp.no