NO

"FORTELL OM DEG SELV"

10. Aug

Det fryktede intervjuspørsmålet alle kan, men som ingen vil bli spurt.

Hva svarer du egentlig? Å snakke om deg selv i en intervjusetting kan føles utfordrende fordi spørsmålet er så åpent. Det kan være vanskelig å vite i hvilken ende du skal starte.

Tenk på spørsmålet som en fin inngang for intervjuet; en såkalt icebreaker før intervjuet kommer ordentlig i gang.


Nøkkelen til et godt svar

Det finnes mange måter å bygge opp et godt svar på. Det viktigste er likevel at du i forkant av et intervju tenker gjennom hvordan du selv vil bygge opp svaret og hva du ønsker å fremheve. Én effektiv måte kan være å svare etter denne modellen;

Nåtid. Fortell om din nåværende rolle, hva du gjør i jobben og hva du har oppnådd av resultater.

Fortid. Fortell hvordan du kom dit du er i dag og trekk frem relevant erfaring/utdanning, i tillegg til relevante caser som kan være en fordel i jobben du søker.

Fremtid. Fortell hva du ser for deg fremover, hvorfor du er interessert i jobben, og ikke minst; hvorfor akkurat du passer til stillingen.

Skriv ned svaret ditt, reflekter og få en fin driv i svaret. Sørg samtidig for at du konsentrerer deg om hovedlinjene slik at svaret kommer naturlig, og ikke som en innøvd tale.

Skreddersy svaret til bedriften

Gjør research om selskapet du søker jobb i. Les nøye gjennom jobbeskrivelsen, les deg opp om bedrift og kultur, og knytt dette opp mot egne erfaringer. Evner du å få til dette, viser du at du er genuint interessert og er villig til å jobbe hardt for å nå målene dine.

Om du ikke har erfaring med produktet eller den tjenesten du skal jobbe med i stillingen du søker på, er det nyttig å dra frem tidligere erfaringer på andre områder. Om du for eksempel hadde samme utfordringen da du søkte din tidligere jobb, så fortell om det - og dra frem din evne til å tilegne deg informasjon og lærdom om produktet/tjenesten.   

Om du vet at bedriften er opptatt av kultur, så inkluder gjerne kultur i svaret ditt. Dersom de selv kaller seg en tech-bedrift, så trekk frem at du er teknisk interessert. Om du evner å identifisere bedriftens verdier opp mot egne verdier, gir dette en god indikasjon på at du kan være rett person for jobben.

Den gode samtalen

Et intervju skal ikke oppleves som et avhør, men som en god samtale mellom to parter. Bruk gjerne humor og snakk med engasjement og innlevelse - på en troverdig og profesjonell måte.

Har du vært brennende opptatt av yrket ditt fra du var liten? Fortell gjerne mer om dette. Med svaret ditt har du rett og slett en gylden mulighet til å skille deg ut i mengden.

Sørg likevel for at du ikke blir for detaljorientert eller snakker deg bort. Du trenger ikke ramse opp hver eneste detalj fra CV-en, men trekk frem hovedlinjene. Husk at svaret på spørsmålet vil gi et inntrykk av hvordan du kommuniserer og uttrykker deg.

Det er også lurt å følge med på og lese hvordan den som rekrutterer responderer. Om hun eller han ser ut til å kjede seg er det kanskje på tide å runde av svaret. Tenk på svaret ditt som en teaser. Vekk nysgjerrigheten deres, og gi gjerne sjanser til å stille oppfølgingsspørsmål.

Kort fortalt finnes det ingen fasit. Med dette spørsmålet står kandidaten fritt til å styre samtalen, og velger selv fokus.

 

4 tips til intervjuet:

  1. Senk skuldrene og vær deg selv.
  2. Still forberedt. Gjør research, reflekter, gå i deg selv og tenk gjennom spørsmål på forhånd.
  3. Vær positiv. Smil, ikke snakk nedlatende om tidligere arbeidsgiver.
  4. Tro på deg selv.

Husk at alt vi vil er å bli bedre kjent med deg!

 

På jobbjakt?

Sjekk våre ledige stillinger her

Toptemp web@toptemp.no