NO

DRØMMEJOBBEN

8. Sep

7 steg til drømmejobben

Er du nyutdannet eller helt i starten av karrieren, så er du kanskje usikker på hvordan du skal klatre den berømte karrierestigen. Kanskje har du allerede tanker om hvor du vil og hva du skal, eller kanskje tenker du at veien blir litt til mens du går. Uansett kan det være greit å være bevisst på hva du bør gjøre for å sikre drømmejobben litt lenger frem i tid. Vi gir deg innsikten du trenger gjennom 7 smarte tips.

Flaunt your work-stuff!

Ikke forvent at drømmejobben kommer seilende rett fra det karibiske hav. Med det mener vi ikke at du skal sette alt på vent for å søke på alt som kryper og går, eller finpusse kursbevisene annenhver dag. Men for at folk skal vurdere deg til fremtidige karrierer må de vite at du er åpen for det. Vær åpen for nye muligheter i nettverket ditt, eller registrer deg hos rekrutteringsbyråer.

- Ikke lås deg til karriere-idealismer du hadde før du startet å studere, sier Recruiting & Staffing Manager Hege Liudalen Wold i Toptemp.

- Vær uredd for å ta på deg nye oppgaver du i utgangspunktet ikke hadde sett for deg. Det er god læring i de fleste arbeidsoppgaver og erfaringen er gull verdt. Ved å gripe muligheter bygger du både erfaring og gode referanser, samt at rekrutteringsbyrået blir kjent med deg. Ved å bli kjent med deg er det enklere å anbefale deg videre til ledige stillinger som kanskje er litt utenfor kompetansen din og mer nærliggende drømmejobben.

Orienter deg i jobb-jungelen

Det kan være vanskelig å navigere seg i et hav av ledige stillinger, fancy stillingstitler og ulike selskaper. Hvor begynner du å lete etter rollen og selskapet som passer for deg?

Hege forklarer at det kan være en god idè å følge med på Linkedin, Finn og Toptemp.no for å orientere seg i jungelen av ledige stillinger.

- Les gjennom ulike stillinger og skriv ned hvilke arbeidsoppgaver du ser for deg, og som du vil kunne trives med. Lag deg en oversikt over hvilke stillinger som innehar arbeidsoppgaver som matcher deg. Tipsene gjør det enklere å navigere seg i jobbhavet og sannsynligheten er større for at du søker en jobb som passer akkurat din kompetanse og personlighet.

Rekrutteringsbyrå versus å søke selv?

En av fordelene ved å la rekrutteringsbyrået gjøre jobbsøkingen sammen med deg er at du kan få nyttig rådgivning underveis, tilgang til et solid nettverk av spennende kunder og stillinger, samt at byrået vet hvilke profiler som passer de ulike stillingene.

- Hos oss er det kjapt og enkelt å registrere CVen sin. Med vår effektive CV-registrering kan du bruke tiden din på andre ting enn jobbsøk mens vi leter frem stillingen og selskapet som kan passe din kompetanse, erfaring og personlighet, forteller Hege.

- Vi matcher ikke bare din kompetanse, men også din personlighet. Mange oppgaver kan læres, det er derfor vel så viktig at din personlighet matcher selskapet og teamet du skal jobbe med.

CV – Keep it short and simple

Hold CV-en din kort, oversiktlig og ryddig. Den bør ikke overskride mer enn 2 sider. La nøkkelkvalifikasjonene komme tidlig frem, dette gir en rask pekepinn på om akkurat du er en riktig match for den aktuelle stillingen.

- Det å bruke friske farger og lekre layouter er ikke noen nødvendighet. Det viktigste er at du er mest mulig ryddig og konkret og får frem hvem du er som person, sier Hege. Anser du deg selv som en skikkelig fargeklatt må du gjerne bruke farger for å vise dette. Men det er ikke fargene som får deg til intervju; det er innholdet i CVen din som er viktigst.

Du bør også tenke over hvordan rekrutteringsselskaper eller bedrifter kan oppdage CV’en din. Ligger den tilgjengelig noe sted? For eksempel på Linkedin, eller på toptemp.no? Det koster minimalt med innsats for deg å laste opp CV’en din, og vipps så er du søkbar. Du trenger ikke alltid å bruke masse tid på å søke etter drømmejobben. La heller drømmejobben søke etter deg.

- Og du? Husk å holde CV’en oppdatert da! I dagens arbeidsmarked skjer det stadige endringer, og din kompetanse øker stadig, minner Hege om.

Skriv en killer søknad!

Mange lurer på hvordan søknadsbrevet bør se ut. Her verserer det like mange variasjoner som søkere. Hege leser mange søknader hver uke og kan fortelle at de beste søknadene er korte og presise.

- I søknaden ønsker jeg at du forteller meg både om deg som person og din erfaring. Spesifiser gjerne hvordan den aktuelle stillingen kan passe din personlighet og dine kvalifikasjoner. Et annet hett tips er å vise at du har lest stillingsannonsen og med det kan fortelle hvordan du kan håndtere de aktuelle arbeidsoppgavene og hvordan du vil passe inn i selskapet. La gjerne personligheten din skinne gjennom, slik at vi blir litt kjent med deg i søknadsbrevet, forklarer hun.

Vær deg selv i intervjuprosessen

CV-en og søknaden har gitt klingende mynt i den imaginære kassa, og du har blitt kalt inn til intervju. Hva gjør du nå?

- Så klisje som det enn må høres ut; Vær deg selv! Ikke lat som du er noen andre fordi det forventes av stillingen eller selskapet, forteller Hege.

Om du ikke er av den utadvendte og supersosiale typen, ikke lat som du er det for å få stillingen. Dette blir sjelden drømmematchen. Alle personligheter passer inn et sted og det viktigste er at du kommer inn i en rolle og selskap som matcher både din personlighet og kompetanse.

Det er viktig at du også gjør gode forberedelser til intervjuet. Vis at du er reflektert ved å tenke gjennom hva du er god på og hva du har lyst til å forberede eller utvikle. Disse spørsmålene kommer du sjelden utenom i jobbintervjuet – ihvertfall ikke hos rekrutteringsguru Hege.

Jobben er i boks – hva skjer nå?

Du har nailet hele prosessen og har takket et rungende JA til jobben. Hva skjer nå?

Det kan være nervepirrende å starte i ny jobb med nye oppgaver, nye sosiale koder og mange nye mennesker. Heges hotteste tips er å tørre og være nysgjerrig og stille spørsmål.

- Ta ansvar og eierskap til ny jobb ved å sette deg inn i personalhåndboken, samt å bli kjent med selskapets rutiner, regler og verdier. Utfordre deg selv ved å bli kjent med nye mennesker og spis gjerne lunsj med andre enn de du pleier.

Husk at åpenhet og nysgjerrighet vil kunne gi deg muligheter og erfaringer som er gull verdt i jakten på drømmejobben. Vi heier på deg!

Hege Liudalen Wold hege.wold@toptemp.no