NO

EN ARBEIDSDAG SOM ONSHORE-ELEKTRIKER

31. Mar

Elektriker som lurer på hvordan det er å jobbe på verft?

Hils på elektrikeren Mats! Denne 30 år gamle værflyktningen fra Ålesund har ni år med erfaring innen elektro fra ulike industrier, og har siden slutten av 2022 jobbet onshore med fast ansettelse hos oss.

Mats har alltid visst at et praktisk yrke der han kunne bruke hendene var riktig vei å gå. På ungdomsskolen stod valget derfor mellom elektro og byggfag. I dag er han glad for at det endte med førstevalget. Han tok fagbrevet i 2014 og kom til Oslo to år senere for å fortsette elektrikerkarrieren (i noe bedre vær). Tid til å kunne gjøre det han vil og koble helt av fra jobben er noe av det viktigste for Mats.

- Når jeg ikke tilbringer tid med samboeren, liker jeg å game (hovedsakelig Apex nå for tiden) og følger med på Formel 1! Jeg bruker også noe tid til å brygge øl sammen med broren (til eget konsum, så klart). Jeg er sunnmøring vet du, og eget brygg er billigst!

Bruke 2

Det er offshore som er den store drømmen til Mats. Nå planlegger han å ta det siste kurset han trenger, GSK sikkerhetskurs, samtidig som han jobber onshore.

- En fast rotasjon offshore er målet for mange, også for meg. Det tror jeg er fordi pengene er gode og tidspresset mindre enn i mange andre el-jobber. Du får den tiden du trenger for at sluttresultatet skal bli bra. Når du jobber 8-16, så jobber du egentlig 24 timer i døgnet. Med det mener jeg at du hele tiden tenker på hvordan du skal løse oppgavene. Med rotasjon så slipper du å blande jobb og fritid. Når du har fri, så har du helt fri.

Som elektriker på verft finnes det mange oppgaver du kan få. Dersom Mats går lei av en jobb, som kabeltrekk, er det derfor ikke noe problem å si ifra. Da vil han få muligheten til å finne noe annet som passer ham bedre, enten i samme rotasjon eller i neste. Det gjør at arbeidsdagene blir som han selv ønsker. 

- Jeg står som regel opp i seks-tiden og forbereder lunsj, før det er oppmøte på båten klokken 07:00. Vi har pauser klokken 12:00 og 15:00, før dagen avsluttes 19:00. Man blir faktisk veldig fort vant til det og dagene består i stor grad av å samarbeide. Vi kan være 20 personer som skal trekke en 240-kabel sammen, så det brukes god tid på de faglige diskusjonene om hvordan vi kan løse oppgaven på den beste og sikreste måten.

Bruke

Det kan være mye som føles usikkert når du skal reise et annet sted i landet for å jobbe. For Mats, som lenge har hatt et mål om å komme offshore, var det derimot ingenting som overrasket.

- Jeg har alltid hatt ørene åpne for å få med meg informasjon om hvordan det er å jobbe på verft og plattform. Derfor er det ingenting som kom som noe sjokk. Usikkerheten ligger derimot ofte i å ikke vite hvor du skal eller hva som skjer i det du ankommer prosjektet. Da jeg kom til Toptemp fikk jeg veldig gode beskrivelser av dette, og det var en stor trygghet.

En av de som følger opp Mats og gir ham den informasjonen han trenger, er Anniken.

- Han er veldig lett å samarbeide med. Han er løsningsorientert, og har god kommunikasjon med oss og prosjektet.

And the feeling is mutual:

- Det er vanskelig å få fast ansettelse offshore, med mindre du er ingeniør. Du må som regel gjennom et bemanningsbyrå. Heldigvis har jeg et bemanningsbyrå der rådgiverne er veldig åpne om prosjektene og mulighetene, og ikke minst snille!

Er du nysgjerrig på dine muligheter innen energisektoren?

Les mer her.

Toptemp Energy hannah.dalen@toptemp.no