LIVET PÅ VERFT

17. Oct

Fra hjemmeværende husmor til formann på verft

Hils på energimontør og formann, Lill Veronica! For bare 5 år siden var Lill Veronica hjemmeværende husmor. Nå er hun utdannet energimontør og har jobbet i energisektoren siden 2020.

- Det hele startet egentlig med at strømmen gikk ved et lynnedslag på gården min. Det kom noen energimontører for å fikse en trafoforsikring på nedsiden av huset jeg bodde i, vi snakket litt og jeg fant ut at dette skal jeg drive med.

Hun startet på elektro-linja i en helt vanlig videregående skoleklasse og fikk dermed kallenavnet elektro-mamma. Her delte hun 2 fine år sammen med «elektro-barna» før de gikk ut i læra. Under læretiden jobbet hun på trafostasjoner og linje- og kabelanlegg, i kraftbransjen på land.

Lill Veronica har vært en del av Toptemp-teamet siden april 2023. Da startet hun son energimontør onshore. I dag, noen måneder senere, har hun blitt formann for provisorisk, som vil si at hun jobber med midlertidige løsninger både på høyspent og lavspent.

- Jobben min i dag er å delegere arbeidsoppgaver der det trengs å bli satt opp noe provisorisk. Det innebærer å planlegge selve utførelsen, hvilke folk vi trenger, arbeidsmetoder vi skal bruke, sikkerhetstiltak og koblingsordre. Alt fra de helt enkle jobbene der du setter ut en skjøteledning, til komplekse høyspentkoblinger – min jobb som formann er å planlegge alt dette.


I tillegg til jobben som formann har hun oppdrag som LFS, leder for sikkerhet og kobling. Da går hun personlig inn i arbeidsoppgaven for å utføre koblingen eller overvåke sikkerheten.

Lill Veronica med formann hatt-1

På verftet Lill Veronica jobber i dag er det ca. 1,5-2 % damer. Hun tror den lave andelen handler om at mange tenker at arbeidet er veldig fysisk tungt, noe det ikke nødvendigvis er.

- Å være dame på verft går veldig fint! Vi er en skikkelig smeltedigel med mange aldre, kulturer, nasjonaliteter, språk og vaner på én og samme plass. Vi jobber sammen, spiser sammen og respekterer hverandre. Stemningen er alltid positiv. Vi har til og med et rapporteringssystem for ros og positive hendelser, så arbeidsmiljø settes utrolig høyt.

Ved siden av det hyggelige fellesskapet er de faglige utfordringene det beste med jobben for Lill Veronica.

- De faglige utfordringene og arbeidsoppgavene som virkelig får meg til å tenke er nok det jeg liker best. Som leder for sikkerhet har jeg ansvar for liv, helse og materielle verdier. Det er et ganske stort ansvar. Jeg må bruke hodet, lage en ordentlig plan, kunne stå i beslutningen, tørre å gå inn og stoppe en jobb som er i ferd med å gå utover de rammene jeg har satt. Og det syntes jeg er gøy, å kunne teste meg selv på den måten.

Lill Veronica trives med jobben i dag og fokuserer mest på det. Likevel kunne hun godt tenke seg å jobbe offshore dersom sjansen byr seg.

- Min far jobbet som skipper og har vært på oljetanker. Han jobbet en stund på plattform i Stavanger og jeg fikk komme og besøke. Da tenkte jeg at dette var skikkelig kult og at; tenk om dette skjedde meg noen gang! Og nå ligger det til rette for det.

Er du nysgjerrig på å jobbe på verft? Les mer om mulighetene onshore og offshore her.

Toptemp Energy hannah.dalen@toptemp.no