FAMILIELIV OG EN KARRIERE I ENERGISEKTOREN

14. Sep

En generalformann og familiemann

I energisektoren finner du spennende karrieremuligheter og i noen tilfeller; unike utfordringer. Spesielt for de med barn og familie kan rotasjonsordningene i industrien være utfordrende, men heldigvis ikke umulig å kombinere.

Én av de som har knekt koden, og kombinerer et hektisk familieliv med en karriere i energisektoren, er 57 år gamle Jørgen. I 2010 startet han som elektriker hos oss i Toptemp. Innledningsvis jobbet Jørgen på prosjekter innen byggindustrien, men i 2014 tok han karrieren videre til energisektoren.

- Siden min oppstart i Toptemp har jeg vært noen turer hjemme i Sverige og jobbet også, men jeg kommer alltid tilbake fordi det fungerer så bra her. Det er Frida Skindlo som er min kontaktperson og vi har et veldig godt forhold. Det føles naturlig å ringe henne og vi kan snakke om alt – som gode kolleger.

Jobb i energisektoren

Etter å ha jobbet en stund som elektriker med å bygge kabelbroer og trekke, terminere og koble kabler, ble Jørgen formann. Han utmerket seg i rollen og er i dag Toptemp sin aller første generalformann. Som general formann planlegger Jørgen slik at formenn på prosjektet får gode jobbpakker til sine operatører og passer på at jobben går som den skal. For Jørgen er likevel det viktigste å passe på at alle har det bra.

I tillegg til å være generalformann, er Jørgen en familiemann. Han har både kone, fire barn, to katter, to hunder, fire hester og åtte høner. Joda, du gjettet riktig. Jørgen bor på gård. Så hvilke utfordringer har han møtt på i forsøket å kombinere alt sammen? Og hvordan har han knekt koden?

En av nøklene for å mestre rotasjonsjobbing er å virkelig koble av når du har fri. For Jørgen er tid med familien den optimale avslapningen. 

- Å bruke tid med familien er det beste som finnes. Min 22 år gamle datter bor hjemme på gården. Vi har hestene sammen og bruker tid på rideturer som er utrolig avslappende. Jeg har også en 28 år gammel sønn som er handikappet. Han trenger at noen passer på hele tiden. Selv om det resulterer i en del jobb er han alltid glad, og det gir meg mye energi. Vi er flinke til å ta vare på hverandre og de gode stundene.

Jobb i energisektoren

Rotasjonsordningene er også et av de største trekkplastrene i energisektoren. Ordningene gir muligheten til å ha lengre perioder med fri, som kan være attraktivt for de som ønsker å reise eller ha mer tid til andre interesser utenfor jobben. Å jobbe rotasjon kan også være utfordrende, med lengre perioder hjemmefra. Det er viktig å være forberedt på at denne arbeidsordningen kan påvirke balansen mellom jobb og privatliv.

- Jeg er på jobb i 2 uker og har 3 uker fri. Når jeg er på verftet ligger mye av ansvaret på kona mi, men det balanserer seg når jeg er hjemme. Vi har funnet en rytme som fungerer godt for oss. Når jeg har vært på jobb lengter jeg hjem til kona og barn. Og når jeg har vært hjemme føler jeg meg klar for å jobbe og møte kolleger igjen etter 3 uker fri.

Da muligheten for å jobbe på rotasjon dukket opp, ble Jørgen og kona enig om at dette var noe de skulle prøve, og med god kommunikasjon har det gått veldig fint. Likevel kan det oppstå utfordringer når man skal kombinere jobben og foreldrerollen.

- Det er som kona mi sier; skjer det noe hjemme så skjer det alltid mens jeg er på jobb! Det har vært noen tilfeller der sønnen min har møtt på medisinske utfordringer, og da er det ikke gøy å være langt unna. Heldigvis opplever jeg utrolig mye støtte, både fra de på verftet, men også fra Toptemp. Her er familien viktigst og jeg får det jeg trenger for å opprettholde en god balanse. Det er også en sikkerhet for meg fordi jeg vet at dersom noe skulle skje er det ikke noe problem å dra hjem. Det er også grunnen til at jeg ville jobbe onshore. Det er jo selvfølgelig litt mer komplisert å komme seg hjem fra offshoreverft, med helikopter og full pakke.

I energisektoren opplever mange et sterkt fellesskap på prosjektene. Man er sammen mange lange dager i strekk og samarbeider for å oppnå målene. Fellesskapet kan bidra til å lette overgangen for de som er nye i bransjen, men betyr også mye for de som jobber langt hjemmefra.

Vi spurte Jørgen om han hadde noen tips til andre som ønsker å satse på energisektoren, men er usikre på hvordan det vil gå og kombinere en karriere i sektoren med familielivet.

- Våg å prøve! Det er en helt spesiell familie du får her ute i energisektoren. Hvis du liker teknikk og storindustri er dette definitivt plassen å være, og vi har en veldig hyggelig sjargong. Med tanke på familien må man bare passe på å ha tatt diskusjonen hjemme. For det kan jo være tøft, men vi har klart det veldig fint og det er definitivt verdt å prøve.

Vil du også våge å prøve? Ta kontakt med oss i Toptemp Energy, eller ta en titt på de stillingene vi har ute.

Toptemp Energy hannah.dalen@toptemp.no