NO

ER DET SOM DU TROR?

25. Nov

Min første arbeidsdag som maskiningeniør

Det er ikke alltid like lett å vite om arbeidslivet kommer til å by på det du trodde under studiene. Så hvem bedre å spørre enn en som nylig kastet seg ut i det? 27 år gamle Shahzeb Bakhsh jobber i dag som maskiningeniør. Det vil si at han blant annet jobber med alt som er i bevegelse. En design-, produksjon- eller prosessingeniør vil også kunne jobbe som maskiningeniør, så oppgavene kan være både brede og spisse. En jobb som maskiningeniør kan derfor sende deg på kryss og tvers av de ulike ingeniørdisiplinene gjennom hele arbeidslivet.

Shahzeb jobber nå hos Eureka Pumps, en mellomstor norsk leverandør av pumper med over 40 års erfaring i bransjen. Her startet han i august 2022, og stortrives i det han beskriver som et godt arbeidsmiljø, der alle er med på å dra lasset!

- Som maskiningeniør blir jeg litt potet mellom de ulike ingeniørdisiplinene. Jeg får ofte tillit fra de andre ingeniørene til å gjøre småberegninger innen deres felt. Dette syntes jeg er veldig gøy nettopp fordi jeg har en stor interesse for faget. Vi jobber alltid sammen for å komme i mål, på tvers av teamene. Og det er nettopp det faglig sterke miljøet som er det store trekkplasteret med akkurat denne arbeidsplassen. Og som den ferskingen jeg er er det en stor gave å få jobbe med ingeniører innenfor alle disipliner.

MicrosoftTeams-image
Og med «fersking» mener Shahzeb at det bare er et par år siden han ble ferdig utdannet som maskiningeniør ved Oslo Met.
For å bli maskiningeniør trengte han en treårig bachelorgrad som ingeniør. Denne kan bygges på videre med en mastergrad for eksempel innen prosess eller produktutvikling, men det er ikke et krav.

- Det skader heller aldri å ha praktisk erfaring. Med yrkesfaglig bakgrunn stiller du sterkere. Selv tok jeg fagbrev og jobbet som bilmekaniker før ingeniørstudiene. Den erfaringen har hjulpet meg masse i jobben som maskiningeniør. Det at jeg tidligere har skrudd på de tingene som jeg nå kan være med på å designe, utvikle og lage er veldig gøy.

Da Shahzeb startet i jobben som maskiningeniør, var det spesielt én ting som overrasket. Nemlig hvor relevant utdanningen var. Alle fagene han gikk gjennom under utdanningsløpet har blitt tatt i bruk.

- Det var ting jeg der og da syntes var litt meningsløse å lære, men som nå ga mening. Alt var relevant. Og da jeg startet hos Eureka ble dette enda tydeligere. Her jobber jeg mye mer med det mekaniske, og utdanningen min får utspille seg mer enn den tidligere har gjort.

Når man går fra å studere til å ha sine første arbeidsdager i relevant jobb vil det ikke bare være overraskelser, men også behov for å lære nye ting. Det var det også for Shahzeb.

- For meg var det en del dataverktøy og programmer som var nytt, og man bruker faktisk Excel overraskende mye. Jeg må dokumentere det jeg gjør på en mer detaljert måte enn tidligere. 3D-modellering og forståelse av maskintegninger hadde jeg heller ikke vært borti like mye før, men det har vært gøy å lære det på et mer omfattende nivå. Det samme gjelder termodynamikk, fysikken bak energi, varme og arbeid, som jeg i dag også jobber mye med. I tillegg til andre fag fra skolen som materiallære og maskindeler.

Dersom du nå kjenner deg nysgjerrig på en jobb som maskiningeniør, har Shahzeb et klart tips til deg:

- Du må ha en interesse for faget! Det kan bli kjedelig hvis du ikke har det. Du bruker en tredjedel av hver eneste dag på jobb, og da må du jobbe med noe du trives med og interesserer deg for. Det er også veldig positivt om du har praktisk erfaring, eller en interesse for å være praktisk anlagt. Som maskiningeniør setter du teorien i praksis, det er alfa omega når du skal jobbe som ingeniør. For meg, med en bakgrunn som bilmekaniker, har det hatt mye å si.

Sjekk ut hvilke muligheter som finnes for deg som ingeniør her.

Toptemp Energy hannah.dalen@toptemp.no