NO

HVILKE NYE JOBBER VIL OPPSTÅ?

23. Aug

Fremtidens jobber

For bare få år siden var både iPhones, sosiale medier, performance managers og cyberagenter ganske gresk for de fleste av oss. I dag er de en del av hverdagen vår. 

Det grønne arbeidsskiftet

Verden er i konstant endring, og kommer ikke til å slutte å bevege seg; på samme måte som karriereveiene våre stadig endres. Ifølge World Economic Forum's "Human Capital Index", så kommer 65% av barna som nå går inn i barneskolen til å jobbe i yrker som ikke eksisterer i dag. 

65%. Tenk på det du. 

I Toptemp tar vi utviklingen på alvor. Derfor jobber vi målrettet med det vi kaller nye muligheter. Vi mener arbeids- og interessefelt ikke alltid må følge standardiserte løp, men må møte morgendagens utfordringer på en helt annen måte. 

Vi jobber i stadig økende grad på tvers av avdelinger, og skaper nye synergier. Det handler ikke lenger om om du har en jobb som tilhører IT-avdelingen eller økonomi-avdelingen. 

There’s a new job in town. It’s name is yet to be born.

Hvilke jobber tror vi vil oppstå i fremtiden?

1. Digital låsesmed

Digitale låser finnes allerede overalt. Hvem ringer du i fremtiden når du er utelåst fra bilen din som du åpner med en app på telefonen? Hvem ringer du når stemmestyringen utenfor huset ikke lar deg inn? Welcome digital låsesmed. Denne stillingen vil bli høyaktuell i nærmeste fremtid, da vi beveger oss raskt i retning mot nøkkelfrie låser og digitalstyrte sikkerhetsløsninger.

2. Mat-ingeniør

Biff til middag? Hva med et 3D printet plantebasert kjøttstykke, som smaker nøyaktig slik du forventer at biffen skal smake, bare med vesentlig lavere miljøbelastninger? Jepp, mat-ingeniøren er på vei- og det med god grunn. Kjøttproduksjon står for store deler av klimabelastningen i dag, og det er trolig ikke lenge før plantebaserte alternativer blir den nye standaren.

3. Data-søppelmenn (Datagjennvinningsoperatør)

På samme måte som at en plastflaske kan gjøres om til noe nytt og spennende, så vil "gammel data" på samme måte kunne renses, resirkuleres og brukes til noe nytt og verdifullt i fremtiden. Denne jobben vil innebære å rense data, finne nye bruksområder for denne og på en analytisk måte kunne tolke denne typen historisk data i en ny sammenheng.

4. Ungdomsrådgivere for rehabilitering av nettkriminalitet

Selv om alkohol og rusmidler fortsatt er et problem, er dagens ungdomstid utvilsomt annerledes enn det den var før. Rådgivere som hjelper de som har deltatt i cyber-kriminalitet til å bruke denne kunnskapen til noe positivt- kommer til å være viktig i tiden fremover. Dette vil hjelpe de med å forstå talentene deres, og gir de mulighet til å benytte kunnskapen deres på best mulig måte istedenfor å utnytte andre.

5. De ansattes produktivitets- og lykkeansvarlig

For å ta de ansatte til neste nivå, vil en sjef som ser på konkret data om de ansattes lykke, produktivitet og engasjement fokusere på ulike strategier for å sikre at de ansatte har det bra på jobb, får gjort det de skal og dette på best mulig måte for hver ansatt.

6. Tidevannsarkitekter

Global oppvarming sørger for at havnivået stiger, og dermed- stiger svingninger i tidevannet. Egne spesialister på tidevann og havnivå kommer til å bli viktige for å underrette og løse problemer knyttet til de større svingningene i tidevann og havnivå i tiden fremover.

7. "Vertikal bybonde" - person som spesialiserer seg på å gro grønnsaker innendørs og oppover istedenfor bortover.

Befolkningen øker, og behovet for ferske lokale grønnsaker stiger. Jobben som "vertikal bybonde" vil bestå av å jobbe med å finne den beste måten å gro mest mulig ferske grønnsaker på minst mulig plass. På denne måten vil man selv i storbyer kunne leve av å dyrke ferske grønnsaker, og man avlaster miljøet med de negative ulempene av store åkere som sprøytes, og utslipp relatert til transport av store mengder grønnsaker inn til byene.

Det vil også åpne seg nye jobber som spesialister på å lære opp andre til å benytte seg av denne nye formen for dyrking, og å hjelpe myndighetene med å tilrettelegge nye retningslinjer og lovværk tilknyttet denne typen dyrking.

8. VR-butikkassistent

Selv om netthandelen nå utgjør en større andel av markedet enn de fysiske butikkene, er det noe helt spesielt med å få hjelp til å finne den riktige vaskemaskinen, eller den riktige salongen. En VR-butikkassistent vil kunne bistå på samme måte som en butikkansatt gjør i dag, men du får hjelpen fra din egen sofakrok.

 

 

 

Toptemp web@toptemp.no