NO

HVILKE NYE JOBBER VIL OPPSTÅ?

23. Aug

Fremtidens jobber

For bare få år siden var både smarttelefoner, sosiale medier, performance managers og cyberagenter ganske gresk for de fleste av oss. I dag er de en del av hverdagen. 

Det grønne arbeidsskiftet


Verden er i konstant endring og kommer ikke til å slutte å bevege seg; på samme måte som karriereveiene våre stadig endres. Ifølge World Economic Forum's "Human Capital Index", kommer 65 % av barna som nå går inn i barneskolen til å jobbe i yrker som ikke eksisterer i dag. 

I Toptemp tar vi utviklingen på alvor. Derfor jobber vi målrettet med det vi kaller nye muligheter. Vi mener arbeids- og interessefelt ikke alltid må følge standardiserte løp, men må møte morgendagens utfordringer på en helt annen måte. Det handler ikke lenger om du har en jobb som tilhører IT-avdelingen eller økonomi-avdelingen. Vi jobber derfor i økende grad på tvers av bransjeområder og skaper nye synergier.

Hvilke jobber tror vi vil oppstå i fremtiden?

1. Digital låsesmed

Digitale låser finnes overalt. Hvem ringer du i fremtiden hvis du er utelåst fra bilen som du åpner med en app? Hvem ringer du når den stemmestyrte låsen til huset ikke slipper deg inn? Velkommen til den digitale låsesmed. Denne stillingen vil bli aktuell i nærmeste fremtid fordi vi beveger oss raskt i retning nøkkelfrie låser og digitalstyrte sikkerhetsløsninger.

2. Mat-ingeniør

Biff til middag? Hva med et 3D printet plantebasert kjøttstykke, som smaker nøyaktig slik du forventer at biffen skal smake, bare med vesentlig lavere miljøbelastninger? Mat-ingeniøren er på vei - og det med god grunn. Kjøttproduksjon står for store deler av klimabelastningen og det er trolig ikke lenge før plantebaserte alternativer blir den nye standarden.

3. Data-søppelmenn (Datagjennvinningsoperatør)

På samme måte som en plastflaske kan gjøres om til noe nytt og spennende, vil "gammel data" kunne renses, resirkuleres og brukes til noe nytt og verdifullt i fremtiden. Denne jobben vil innebære å rense data, finne nye bruksområder og analytisk kunne tolke denne typen historisk data i en ny sammenheng.

4. Ungdomsrådgivere for rehabilitering av nettkriminalitet

Dagens ungdomstid er utvilsomt annerledes enn det den var før. Rådgivere som hjelper ungdom som har deltatt i cyber-kriminalitet med å bruke denne kunnskapen til noe positivt kommer til å være viktig i tiden fremover. Dette vil gi mulighet til å benytte kunnskapen på best mulig måte, istedenfor å utnytte andre.

5. De ansattes produktivitets- og lykkeansvarlig

For å ta de ansatte til neste nivå, vil en sjef som ser på konkret data om de ansattes lykke, produktivitet og engasjement fokusere på ulike strategier for å sikre at de ansatte har det bra på jobb, får gjort det de skal - og dette på best mulig måte for hver ansatt.

6. Tidevannsarkitekter

Global oppvarming sørger for at havnivået stiger, og dermed stiger svingninger i tidevannet. Egne spesialister på tidevann og havnivå kommer til å bli viktige for å underrette og løse problemer knyttet til de større svingningene i tidevann og havnivå i tiden fremover.

7. "Vertikal bybonde" - person som spesialiserer seg på å gro grønnsaker innendørs og oppover, istedenfor bortover.

Befolkningen øker, og behovet for ferske lokale grønnsaker stiger. Jobben som "vertikal bybonde" vil bestå av å finne den beste måten å gro mest mulig ferske grønnsaker, på minst mulig plass. Man vil i storbyer kunne leve av å dyrke ferske grønnsaker og dermed avlaste miljøskadene som kommer av store, sprøytede åkere og transportutslipp i frakten av store mengder grønnsaker inn til byene.

Det vil også åpne seg nye jobber som spesialister på å lære andre å benytte seg av denne formen for dyrking, og hjelpe myndighetene med å tilrettelegge nye retningslinjer og lovverk tilknyttet denne typen dyrking.

8. VR-butikkassistent

Selv om netthandelen nå utgjør en større andel av markedet enn de fysiske butikkene, er det noe helt spesielt med å få hjelp til å finne den riktige vaskemaskinen eller den riktige størrelsen. En VR-butikkassistent vil kunne bistå på samme måte som en butikkansatt gjør i dag.

Toptemp web@toptemp.no