NO

7 GODE RÅD TIL DEG MED BARN

16. Mar

Barn og karriere

Å kombinere barn og karriere er absolutt mulig, men det krever at du evner å prioritere og planlegge. Vi gir deg noen tips som kan hjelpe deg på veien!

7 gode råd

 

1) Opprett en familiekalender.
Sett av tid til aktiviteter med familien og legg det inn i kalenderen. Det kan være en tur på kino, biblioteket, baking, aking eller andre ting dere liker å gjøre sammen. Om det ligger i kalenderen får du bedre oversikt og mer struktur i hverdagen, som igjen gjør det lettere å sette av konkrete tider til jobb eller andre gjøremål.

2) Lag en prioriteringsliste.
Reflekter over hva som er viktig for deg og sett opp en prioriteringsliste. Det er ikke sikkert at den største kaken til foreldreavslutningen er noe du bør sette av tid til. Toro hjelper deg godt på vei der. Bruk heller tid på å lese for barna før leggetid, og send den mailen til kunden du tenker på når barna har lagt seg. Å lage en prioriteringsliste kan gi deg et bedre bilde av hva som faktisk er viktig og hva som må vike.

3) Sett grenser.
Du kan ikke si ja til alt og det er ingenting du skal ha dårlig samvittighet for. Forklar på jobb at du for eksempel må gå til et gitt tidspunkt hver dag og at du i dette tidsrommet ikke er tilgjengelig. Bruk tiden, som du forhåpentlig allerede har satt av i kalenderen, til barn, partner eller egentid. Det krever kanskje litt innkjøring, men om du er konsekvent vil dine kollegaer lære seg å respektere dette. Kanskje det til og med smitter over på dem?

4) Fordel husarbeidet likt mellom husstandens medlemmer.
Alle skal bidra hjemme! Både barna og/eller partneren! Kanskje har du i tillegg en nabo som elsker å bake, en forelder eller besteforelder som gjerne tar en klesvask, eller en arbeidsom tenåring i nærheten som tar oppvasken for en tier? Be om tjenester og gjengjeld tjenester. Men husk å legge det i kalenderen.

5) Jobb smartere, ikke mer.
Vi vet det kan høres ut som en klisje, men det er likefullt noe av det viktigste i work-life-balansen. Du er ikke nødvendigvis produktiv om du sitter oppe til 02:00 om natten for å få unna mailer. Sett av tid og fokuser på bedre søvn. De aller fleste er mest produktive når de er uthvilt. Mailen du kanskje ville brukt 15 minutter på i går kveld, tar deg 2 minutter på morgenen. Gjør unna rutinearbeidet tidlig på morgenen og bruk heller tiden på kreative, kommunikative eller overordnede oppgaver utover dagen. 

6) Gjør ting sammen.
Hva gjør du når barna er på fotballtrening? Kanskje kan du melde deg som fotballtrener, og både få kvalitetstid og bevegelsestrening på en og samme tid? Eller kanskje du rekker å jobbe litt mens barna spretter rundt på Leos Lekeland? Kan du og partneren din trene samtidig istedenfor hver for dere? Kan egentid bli kvalitetstid med dine kjære? Finn rett balanse for dere, og gjør ting som gir alle sammen glede og overskudd.

7) Hold deg tro til planen.
Ikke utsett ting du har satt i kalenderen. Vær streng mot deg selv, og sett krav også til de rundt deg.

Avslutningsvis er det verdt å minne om at det må være rom for å velge det som passer egen familie best, uten å bli stigmatisert eller satt i bås. 

Det er din karriere, din familie og ditt liv.

Men sett av tid til å ta vare på det.

Toptemp web@toptemp.no