NO

SØKNADEN

Hvordan skrive jobbsøknad

Å skrive en god søknad handler om å adressere kvalifikasjoner, styrker, faglige kompetanse og personlighet. Søknaden fungerer ofte som en interessevekker, så hold informasjonen presis og konkret. Det du egentlig vil er å vekke nysgjerrigheten hos mottaker, slik at han eller hun vil ha deg inn til et intervju for en mer utfyllende samtale.

Let's get typin'

 

Identitet

– Det er viktig å huske at søknadsbrevet er vårt aller første møte med deg som jobbsøker, sier rekrutteringsrådgiver Hege Liudalen Wold. Hun har jobbet i Toptemp i 6 år og har lest en hel del søknadstekster. Det er viktig å tørre selge seg selv, mener hun. – Vi ser etter identitet. Hvem er du som søker? Ikke bare i forhold til faglig kompetanse, men også i form av personlighet.

Personlighet er viktig i forhold til å finne riktig match for både deg og bedriften, og noe vi tar svært seriøst, sier Hege. Det finnes ingen fasit på hvem den rette søkeren er, for en junior kan ofte være et riktigere valg enn en senior for enkelte bedrifter, på lik linje som at en utadvendt person ikke nødvendigvis trumfer en introvert person. Det som er viktig, er hvordan du velger å fremheve de riktige styrkene i forhold til jobben du søker på, og at du fremstår som ærlig og oppriktig.

Du er garantert helt rå. Men det må søknaden din være også. Dersom du ikke klarer å formidle skriftlig hvorfor bedriften skal velge deg, hjelper det ikke at du er rå på intervjuer.

I tillegg til å fremheve de riktige styrkene mener Hege at det er viktig at du setter deg inn i bedriften på forhånd. - Du bør ha et bevisst forhold til hvem du faktisk henvender deg til når du skriver søknadsteksten, sier hun. - Bruk tid på å lese deg opp om selskapet du ønsker å jobbe for. Hva er det bedriften ser etter? Hvilket behov skal du dekke? Tenk etter hvordan du ser for deg at dette passer din profil, din kompetanse og dine styrker.

- Jeg merker fort om søknaden er standardisert eller om jobbsøker har tatt seg tid til å jobbe med søknaden og tilpasset den til stillingen, og det er ofte en avgjørende faktor for om søkeren blir videre med i prosess. Det handler ikke bare om å evnen til å tilpasse seg den enkelte bedrift. Det handler om identitet.

Språk


Språk er alfa omega når det kommer til søknader. Hege mener det er viktig at man evner å sette seg inn i hvilken tone of voice stillingsannonsen er skrevet i. – Bruk alltid samme språk i søknaden som i utlysningsteksten. - Det viser at du har forstått hva vi ser etter. Er søknaden kreativ, så svarer du kreativt. Er tonen i utlysningen mer formell, så svarer du mer formelt. Det viser at du har forstått hva vi søker etter.

Et annet hot tips fra rekrutterings-guru Hege er å holde teksten lett og ledig. Unngå unødige fyllord, være konkret og presis, slik at det er lett å lese gjennom. Dropp setningen om at du var bananskreller for 5 år siden dersom det ikke er relevant. (og det er vel rimelig sjelden relevant)

Ikke gjenta deg selv og varier hvilke ord du starter setningene med. Teksten bør ikke være for lang, så hold sideantallet nede. Det optimale er om du klarer å holde deg relevant på kun en side. Det krever selvsagt at du klarer å holde innholdet spisset, samtidig som du får fremhevet deg selv på en god måte.

Innhold

Når det kommer til hva du bør fremheve, er det selvfølgelig viktig å svare ut spørsmål til krav og kompetanse i stillingsteksten. Oppgi gode grunner til at nettopp din bakgrunn passer godt til det de etterlyser i stillingen. Back opp dine påstander med konkrete eksempler, slik at påstandene ikke blir stående som typiske floskler. Trekk gjerne frem gode resultater fra tidligere stillinger og hva du gjorde for å oppnå disse. 

Les gjennom teksten din, og sjekk at dine viktigste kvalifikasjoner kommer tydelig frem, og vis engasjement for stillingen. Skriv aldri noe negativt om tidligere arbeidsgivere, det vil bare ende opp med å sette deg selv i et dårlig lys.

Hva sier søknaden om deg?

Vi kan ikke få presisert det nok. Du må ta stilling til, og finne ut av hvorfor vi skal velge deg. For om ikke du vet selv hvorfor vi skal velge deg, hvordan skal du da klare å formidle det til oss? Tenk på jobbsøknaden som en kontaktannonse. Få på sjarmen!

Ikke undervurder deg selv, og fokuser på det du kan tilby, og ikke hva du ikke kan. Hva kan DU bidra med inn i rollen, hvordan vil du være en ressurs i det sosiale miljøet?

Vekk vår interesse, vi skal få lyst til å ringe deg for å høre mer.

Og du... skriv navnet ditt riktig, avslutter Hege med glimt i øyet. ;)

Purrrchase_web

HEGE_WEB

 

Les mer fra jobbguiden

Hvordan skrive en god CV?

Det finnes ingen fasit på hvordan en CV skal se ut, men man bør likevel påse at man har med de mest essensielle elementene, som arbeidserfaring, utdannelse og personlig informasjon. Samtidig er det viktig å fremheve de små detaljene, som gjør at nettopp din CV skiller seg ut i søknadsbunken.

Les mer

Intervjuspørsmål du kan forberede deg med

Skal du i jobbintervju, got the shakes og lurer på hva i all verden du kan få spørsmål om? Vi har samlet et knippe vanlige spørsmål til deg, så du kan gjøre deg opp noen tanker og refleksjoner i forkant av intervjuet.

Les mer

Jobbintervjuet

Du har garantert kjent på den kriblende følelsen før du skal inn i et jobbintervju. Med nerver i spenn og iver i panna funderer du kanskje på hvordan du skal opptre i intervjuet.

Les mer

Slik skriver du en bra søknad!

Du har skrevet og sendt ut en rekke søknadsbrev. Du har adressert kvalifikasjoner, skrevet om dine styrker og fremhevet din faglige kompetanse. Du har lesbar font og fet overskrift. Det burde være en smal sak å komme seg til intervju, tenker du. Men likevel kommer avslagene på løpende bånd.

Les mer

Bakgrunnssjekk på sosiale medier?

Ikke glem å sjekk ut ditt digitale fotavtrykk før du trykker "send" på søknadsknappen. Alle seriøse arbeidsgivere "googler" deg. Les Guro's fem hotte tips til hvordan du bør opptre på sosiale medier.

Les mer

Hvordan lande drømmejobben!

Har du noen gang fundert på om du kanskje ikke er på helt riktig hylle i livet? Da er det kanskje på tide å bytte jobb! Vi gir deg gode tips og råd.

Les mer