NO

KJENNER DU PÅ ØKONOMISK USIKKERHET?

19. Jan

Tips og råd for privatøkonomien

Da er du på ingen måte alene. Blir du skremt av alle overskriftene om permitteringer og stengte dører, kanskje har du eller en i husstanden akkurat mottatt varsel om permittering, eller kanskje du vil være føre var og gjøre noen grep for å sikre en viss forutsigbarhet i privatøkonomien din? Vi gir deg noen gode råd.

I situasjonen vi er i akkurat nå, er det særlig viktig å bidra til at samfunnsøkonomien ikke kollapser. På den ene siden bør du for eksempel sjekke betingelsene du har i banken, på forsikringene dine, strømleverandøren, teleoperatøren eller om det er abonnementer hvor du kun er støttemedlem. På den andre siden må vi være bevisste på at det er viktig å opprettholde et visst normalforbruk av varer og tjenester, slik at bedrifter overlever denne krevende fasen.

Begynn med å gå igjennom de faste kostnadene dine. Her kan man spare penger, ved relativt enkle grep. Om du ikke har et budsjett over dine faste utgifter allerede, er dette en ypperlig anledning til å lage en god oversikt. Gå inn i nettbanken og få en forståelse av hva du bruker penger på. Hva betaler du for eksempel i faste utgifter som bolig, strøm, husleie, telefoni, internett, tv, abonnementer og trening?

For deg som vil ta kontroll over de faste utgiftene

Har du boliglån eller andre lån, bør du raskt få oversikt over lånebetingelser. Ta kontakt banken og sjekke rentebetingelsene dine. Sjekk nettsidene til konkurrerende banker, og ikke nøl med å få bedre tilbud fra flere. Eier du boligen din, bør du også vurdere å få en ny verdivurdering på boligen slik at du kan forhandle på rentebetingelsene. Det er mye penger spart på bare noen desimaler lavere rente.

Har du smålån og / eller kredittkortlån bør du høre med banken om du kan få samlet alt til et lån med en lavere effektiv rente. Da vil du reduserer de månedlige renteutgiftene og du vil få bedre oversikt over privatøkonomien, siden du bare har ett lån å forholde deg til.

Når det gjelder forsikringene dine bør du sjekke om du har riktige forsikringer og om prisene er konkurransedyktige. Et tips kan være å sette opp en oversikt over hvilke forsikringer du trenger, og sende ut til forskjellige forsikringsselskap for å få uforpliktende tilbud fra flere. Alternativt kan du bruke nettbaserte kalkulatorer for å få en prisoversikt.

Ta en titt på om du har abonnementer som du ikke lenger er interessert i. Du er ikke alene om å være støttemedlem, men benytt anledning til å rydde opp i abonnementer hvor du ikke har glede av medlemskapet. Men vær obs på hvilke medlemskap du velger å avslutte. Er det abonnement du faktisk ønsker å fortsette når hverdagen er tilbake, så undersøk først om det er mulig å fryse abonnement, eller se om du kan ha råd til å beholde det.

Planlegg matinnkjøpene dine og lag gjerne en ukesmeny som du handler inn en gang i uken. Undersøkelser viser at jo flere ganger du er innom butikken, desto hyppigere oppstår fristelsen for impulskjøp. Og du, ikke gå sulten på butikken.

Sjekk med teleoperatøren din om du har riktig abonnement i forhold til ditt telefonibruk. Her er det muligheter for å spare litt ekstra penger hver måned.

Strømprisene kan variere fra leverandør til leverandør, gjør en vurdering på om det kan lønne seg for deg å bytte strømleverandøren. Du kan kanskje spare litt ekstra her?

Har du bil som du ikke bruker daglig? Kanskje du kan leie den ut på for eksempel nabobil.no. Ikke bare vil du kunne tjene penger, men du hjelper også andre.

Få oversikt over inntekter og utgifter. Når du har fått kontroll på de faste utgiftene er det enkelt å se hva du sitter igjen med hver måned. Av denne summen bør du sette av en fast sum til sparing, og når det er gjort – ja, da vet du hva du kan bruke mer penger på, kanskje også morsommere ting. Det blir rett og slett mer oversiktlig når du lager et budsjett. Og husk - vi er alle nødt til å bidra med det vi kan til at økonomien i landet ikke stopper opp. For plutselig er vi tilbake til hverdagen igjen, og da vil vi jo at alt skal være så likt som det var før koronaviruset.

Nyttige nettsider

Finansportalen.no – Her får du hjelp til å sammenlikne og flytte på pensjonsprodukter, banktjenester og fond.

Elskling.no – sammenlign 123 forskjellige strømleverandører

Tek.no/mobilabonnement – finn det billigste mobilabonnementet

Nabobil.no - bilkollektiv

Toptemp web@toptemp.no